Fundator

Jarosław Piotr Hapak

Były funkcjonariusz Policji. Służbę rozpoczął w 2013 roku w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Szczecinie, następnie pełnił służbę w Referacie Kryminalnym Komisariatu Policji w Darłowie Komendy Powiatowej Policji w Sławnie oraz w Wydziale Kryminalnym Komisariatu Policji Poznań-Grunwald Komendy Miejskiej Policji w Poznaniu.

W sierpniu 2017 roku wymyślił akcję Mundur na rowerze, która zrzeszała 288 członków z całej grupy. Do 17 września 2017 roku, czyli do startu akcji grupa liczyła około 400 członków.

Akcja Mundur na rowerze to sztafetowy przejazd po Polsce, którego uczestnikami są przede wszystkim funkcjonariusze wszystkich służb mundurowych w Polsce. W 2017 akcja zaangażowała 371 uczestników, którzy przejechali ponad 4200 km w formie sztafety. Wówczas przy współpracy z IPA Przemyśl udało się zebrać 36000 zł dla chorego na nowotwór Marcina – policjanta z Rzeszowa.

Akcja zorganizowana w 2018 roku zmobilizowała do aktywności ponad 1100 uczestników, którzy przejechali wspólnie ponad 6000km. Podczas drugiej edycji udało się zebrać blisko 36000 zł na leczenie policjanta Marcina i strażaka Arka – funkcjonariuszy, którzy zostali ranni podczas działań służbowych.

Aby w całości móc zapanować nad akcją i ją rozwijać została podjęta decyzja o powołaniu Fundacji Mundurowych – Służymy Pomocą.

W kwietniu 2018 roku Jarosław Hapak podjął decyzję o odejściu ze służby i kontynuowaniu projektu Mundur na rowerze oraz rozszerzeniu swojej działalności poprzez powołaną fundację w zakresie edukacji młodzieży oraz organizacji innych imprez o charakterze charytatywnym i rekreacyjnym.

“Nie możesz zatrzymać żadnego dnia
ale możesz go nie stracić”
-przysłowie wschodnie-

Prezes Zarządu Fundacji

Małgorzata Ewa Hapak

W 2013 roku wstąpiła w szeregi poznańskiej Policji. Początkowo w Wydziale Prewencji Komendy Miejskiej Policji, a później w Wydziale Prewencji Komisariatu Policji Poznań-Jeżyce na stanowisku Dzielnicowego.

Spełniała swoje życiowe cele w zakresie pomocy innym oraz służbie Ojczyźnie. Z uwagi na problemy osobiste zrezygnowała ze służby w Policji w czerwcu 2018 roku. W tym samym czasie została powołana do pełnienia funkcji Prezesa Zarządu Fundacji Mundurowych – Służymy Pomocą.

Wielkie ambicje oraz nieszablonowy sposób rozwiązywania problemów organizacyjnych zapewniają, że obowiązki, które zostały Jej powierzone będą realizowane z należytą starannością.

Prywatnie matka 1,5 rocznego Antosia i żona Jarosława Hapaka.