Akcja, której pomysłodawcą jest redakcja serwisu Służby-Ratownicze.pl

Przedsięwzięcie ma na celu zgromadzenie jak największej liczby pluszowych maskotek, które będą służyły swoistą pomocą psychologiczną najmłodszym uczestnikom wypadków i zdarzeń. Przy tej okazji warto zaznaczyć, że maskotki będą wykorzystywane – przekazywane najmłodszym za każdym razem kiedy będzie wymagała tego sytuacja. Przykłady z życia jasno pokazują, że nie zawsze są to zdarzenia komunikacyjne ale także pożary, powodzie, czy po prostu rodzinne tragedie.

Stając na przeciw tym wszystkim przykrym sytuacjom otwieramy kolejny w Polsce, a pierwszy w Wielkopolsce punkt zbiórki Misiów, które pragną zostać dziecięcymi ratownikami-bohaterami. W ten sposób chcemy wesprzeć nie tylko najmłodszych ale także służby i funkcjonariuszy, którzy w przytoczonych sytuacjach stają pod przysłowiową ścianą i robią wszystko by to co dziecko przeżyło jak najmniej odbiło piętno w jego pamięci. Znane są przykłady sytuacji ze świata kiedy taka maskotka “ratowała” sytuację dlatego chcemy być częścią łańcucha życia, zarówno tego stricte fizycznego ale także psychicznego dzieci.

Zgromadzone maskotki będą także przekazywane najmłodszym pacjentom polskich szpitali jeśli nastąpi taka konieczność.

Jeśli chcesz wesprzeć akcję Miś Ratownik, przynieś lub prześlij na adres 63-100 Śrem ul. Kościuszki 13 lok 2 (wejście od frontu budynku) pluszową maskotkę (najlepiej nową i zapakowaną przez producenta – jeśli będzie możliwość przekazać ją dzieciom w szpitalach to taki będzie wymóg stawiany przez jednostki szpitalne).

Co oferujemy w zamian? Jeśli przekazany przez Ciebie Miś zostanie “powołany” do służby otrzymasz list od Misia (treści listu nikt nie zna, bo Misie piszą co czują).

Każdy może wesprzeć akcję! Historię każdego “powołanego” do służby Misia opublikujemy na specjalnym blogu, a misiowi nadamy kolejny numer na liście powołań.

• Śrem (63-100) ul. Kościuszki 13 lok 2 (parter) -> pon-pt 9:00-14:00 - koordynator Jarosław Hapak
  • Szczecin (71-710) ul. Bardzińska 1A - uprzedni kontakt pod numerem 886-154-698 - Wolontariusz Kamila Sendel
  • Darłowo (76-150) Ratownictwo Wodne Darłowo - uprzedni kontakt pod numerem 537934219 - Wolontariusz Wojciech Januszewski

UWAGA!

KAŻDY WOLONTARIUSZ FUNDACJI POSIADA IMIENNY IDENTYFIKATOR Z NUMEREM PROWADZONEJ ZBIÓRKI ORAZ PODPISEM I PIECZĄTKĄ PREZESA FUNDACJI MUNDUROWYCH – SŁUŻYMY POMOCĄ.

A może Ty chcesz otworzyć punkt zbiórki Misiów Ratowników?

Zorganizowanie zbiórki Misiów Ratowników jest prostsze niż się wydaje.
Jeśli:

• chcesz zrobić coś dla innych...
  • jesteś nie jest masz do dyspozycji trochę miejsca na gromadzenie misiów...
  • masz ochotę pokazać się w swoim środowisku lokalnym

to zgłoś się do nas. Aby utworzyć punkt zbiórki Misiów Ratowników musisz zostać wolontariuszem Fundacji Mundurowych – Służymy Pomocą. Może to być wolontariat na czas nieokreślony tzw. permanentny lub na czas trwania określonej akcji. W tym celu prześlemy Ci regulamin Wolontariatu Fundacji wraz z dokumentami rejestracyjnymi. Po odesłaniu nam wypełnionych dokumentów prześlemy do Ciebie oficjalny identyfikator akcji.

Ilość Misiów jakie do Ciebie dotrą tak na prawdę zależy od Ciebie. Im więcej czasu poświęcisz na promocję akcji w swoim środowisku tym większy będzie odzew. My oczywiście pomożemy Ci ze wszystkim, a wszelkie wątpliwości rozwiąże koordynator akcji.

Są dwa sposoby odbioru Misiów przez Fundację:
1. Koordynator przyjedzie do Ciebie i wszystkie zabierze,
2. Przyślemy do Ciebie kuriera, który odbierze od Ciebie paczkę/paczki z misiami. W tym przypadku musisz zadbać o właściwe zapakowanie maskotek.

Gdzie można prowadzić zbiórkę? Tak na prawdę wszędzie tam gdzie nie jest to zabronione prawnie np. przez wewnętrzne regulaminy. Mogą to być szkoły, placówki edukacji, instytucje itp.

Ważne, abyś osobno(w różnych kartonach) składował maskotki nowe i używane.

Liczba misiów w Fundacji

GALERIA MISIÓW RATOWNIKÓW

Spotkanie z żywą historią – projekt filmowy

SPOTKANIE Z ŻYWĄ HISTORIĄ Chcielibyśmy stworzyć projekt, który angażowałby zamieszkałych w województwie wielkopolskim kombatantów, więźniów politycznych oraz osoby represjonowane. Realizowany byłby on pod nazwą Spotkanie z żywą historią. Niezmiernie ważne jest aby utrwalać i zachowywać dla kolejnych pokoleń świadectwa uczestników … Czytaj