Finał szczecińskiego Misia Ratownika

04.12.2018 w Komisariacie Policji Nad Odrą odbył się finał akcji pn. „Miś Ratownik”. Mł. asp. Kamila Sendel wspólnie z dzielnicowymi ze swojej jednostki zorganizowała zbiórkę pluszaków. Maskotki zostały przekazane przedstawicielom różnych służb, którzy będą wręczać je dzieciom podczas przeprowadzanych interwencji w okresie świątecznym.

Dzielnicowa mł. asp. Kamila Sendel zgłosiła się do „Fundacji Mundurowych – Służymy Pomocą” i jako wolontariusz koordynowała akcją na terenie miasta Szczecina. Od września 2018 policjantka nadzorowała zbiórkę maskotek za pośrednictwem przedszkoli, żłobków, szkół oraz jednostek Policji. W wyniku tego do Komisariatu Policji Szczecin Nad Odrą trafiło ponad 4 tysiące „Misiów Ratowników”.

Celem akcji w której wzięły udział łącznie 44 szczecińskie placówki, było zebranie pluszowych zabawek. Przeznaczone są one dla najmłodszych uczestników interwencji domowych, wypadków i zdarzeń w których niezbędna będzie ingerencja służb ratowniczych i szeroko pojęta pomoc psychologiczna.

W trakcie podsumowania akcji pluszaki trafią do jednostek Policji na terenie naszego miasta oraz podmiotów współpracujących z Policją. Maskotki będą wręczane od wigilii Bożego Narodzenia w trakcie przeprowadzanych interwencji zarówno przez Policję, Straż Miejską, Straż Pożarną jak i Pogotowie Ratunkowe.

W finale akcji wzięli udział inicjatorzy przedsięwzięcia z Komisariatu Nad Odrą, Zastępca Komendanta Miejskiego Policji w Szczecinie mł. insp. Andrzej Biernat, Dowódca Jednostki Ratowiczo-Gaśniczej nr 4 PSP st. kpt. Marcin Kasprzak, Naczelnik Oddziału Interwencyjno-Prewencyjnego Północ Straży Miejskiej w Szczecinie, Kierownik Pogotowia Ratunkowego Pan Artur Bociański, przedstawiciele Wydziału Oświaty Urzędu Miasta Szczecin Pani Leonarda Rożek i Kinga Grudzińska oraz Policyjna Grupa Ratownicza. Ponadto w spotkaniu uczestniczyli najmłodsi z Przedszkola nr 31 przy ul. Monte Cassino w Szczecinie, którzy swoją obecnością dopełnili finał dzieląc się swoimi pluszakami.

Przedszkolaki w trakcie wizyty mogli poznać naszą pracę „od kuchni”, porozmawiać z policjantami oraz zwiedzić komisariat. Dzielnicowi z dziećmi przeprowadzili prelekcję dotyczącą akcji „Niechroniony uczestnik ruchu drogowego”. Maluchy miały również okazję do obejrzenia z bliska pojazdów służb, które przybyły na finał akcji.

Na zakończenie spotkania wręczono najmłodszym odblaski oraz zrobiono wspólne pamiątkowe zdjęcie.

ZKS KMP Szczecin

Od Fundacji

Dziękujemy naszej Wolontariuszce Kamili Sendel za niezwykłe poświęcenie się idei pomocy dzieciom, którą promujemy w ramach akcji Miś Ratownik.

Zorganizowany przez Kamilę “mały finał”, czyli zakończenie lokalnej akcji przerósł nasze oczekiwania i zaskoczył swym rozmachem.

Dziękujemy także wszystkim służbom, które zechciały przyjąć do swej służby nowych funkcjonariuszy, czyli naszych misiów ratowników. Mamy nadzieję, że niesiona przez nich pomoc najmłodszym będzie łagodziła wszelkie oznaki stresu związanego z ich udziałem w często przykrych sytuacjach i zdarzeniach.